Windows Live   Outlook   Het is


 

Algemeen Nieuws

 • Carvajal vreest schorsing na opzettelijk geel

  AD:home Nov 22, 2017 | 14:29 pm

  De UEFA gaat Dani Carvajal van Real Madrid aanklagen voor het opzettelijk incasseren van een gele kaart in het Champions League-duel met Apoel Nicosia. De verdediger van Real Madrid kreeg gisteren de kaart in de negentigste minuut voor tijdrekken.

  Read more...
 • Agenten weerspreken niet eerlijk te hebben verklaard in zaak Henriquez

  NU - Algemeen Nov 22, 2017 | 14:24 pm

  De agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez spreken tegen dat zij hebben verklaard dat hij pas in de ME-bus onwel werd. De advocaat van de nabestaanden, Richard Korver, verweet hen eerder hierover te hebben gelogen. 

   

  Read more...
 • Convenant om geluidshinder TT Circuit te verminderen werkt niet

  - Eigen Artikelen Nov 22, 2017 | 14:23 pm

  De geluidshinder voor omwonenden het TT Circuit is nog even groot als vijf jaar geleden. Het convenant dat is gesloten om geluidshinder tegen te gaan lijkt niet te werken.

  Read more...
 • Wethouder Schroor vraagt gemeenteraad Groningen om 9,6 ton voor bed-bad-broodregeling

  - Eigen Artikelen Nov 22, 2017 | 14:22 pm

  Wethouder Ton Schroor (D66) wil nog eens diep in de buidel tasten voor het openhouden van de bed-bad-broodopvang voor asielzoekers.

  Read more...
 • Oud-premier Wim Kok noemt uitspraak Mladic 'belangrijk voor nabestaanden'

  NU - Algemeen Nov 22, 2017 | 14:19 pm

  Voor het verwerkingsproces van alle betrokkenen, en in het bijzonder de nabestaanden van de slachtoffers van de afschuwelijke gebeurtenissen in onder meer Srebrenica, is de veroordeling van Ratko Mladic van grote betekenis. Dat zegt Wim Kok, die tijdens de Joegoslavië-oorlog premier was en wiens kabinet viel in de nasleep van Srebrenica.

  Read more...
 • Niet nog een marathondebat over wet-Hillen

  NOS Nieuws Nov 22, 2017 | 14:17 pm

  Het Kamerdebat over het afschaffen van het belastingvoordeel voor mensen met een afgelost huis zal vanavond waarschijnlijk niet weer tot diep in de nacht duren. De Kamer heeft besloten de spreektijden te beperken voor het tweede deel van het debat.

  Door een zogeheten filibuster van 50Plus en PVV duurde het eerste deel van het debat afgelopen nacht tot 04.40 uur. De twee partijen zijn fel tegen het verdwijnen van de 'wet-Hillen'. Die wet, die huiseigenaren een belastingvoordeel geeft als ze hun hypotheek helemaal of voor een groot deel hebben afgelost, wordt door het kabinet de komende dertig jaar in stappen afgeschaft.

  Maximaal tien minuten

  De Kamerleden Van Rooijen van 50Plus en Mulder van de PVV wilden door zeer lang te spreken voorkomen dat de Kamer donderdag over de wetswijziging kan stemmen. Van Rooijen voerde in de eerste ronde van het debat vierenhalf uur het woord en nadat Mulder twee uur had gesproken, bepaalde de Kamer vannacht dat de spreektijd zou worden beperkt.

  De regeringspartijen stelden vandaag voor om ook in de tweede termijn de spreektijd aan banden te leggen. Dat ordevoorstel werd aangenomen met als tegenstemmende fracties behalve PVV en 50Plus ook SP, Partij voor de Dieren en Denk. De PVV protesteerde fel en noemde het een meer dan schandalig voorstel. Elke fractie kan vanavond nu maximaal tien minuten het woord voeren.

  De voortzetting van het debat is gepland voor 20.15 uur. Dat een meerderheid van de Tweede Kamer het met de afschaffing van het belastingvoordeel eens is, staat al vast.

  Read more...
 • GroenLinks Oldambt laat verkiezingen schieten

  - Eigen Artikelen Nov 22, 2017 | 14:12 pm

  GroenLinks Oldambt doet niet mee aan de verkiezingen in 2018.

  Read more...
 • Belgisch gezin schenkt gratis winkelminuut aan daklozen

  AD:home Nov 22, 2017 | 14:08 pm

  De Antwerpse familie Holsman won met krasloten één minuut gratis winkelen bij Albert Heijn. Mooi meegenomen, zo vlak voor de feestdagen, maar het gezin besloot  de prijs te schenken aan Kamiano, de daklozenopvang in Antwerpen.

  Read more...
 • Emmerson Mnangagwa vrijdag beëdigd als president Zimbabwe

  NU - Algemeen Nov 22, 2017 | 14:05 pm

  De Zimbabwaanse voormalig vicepresident Emmerson Mnangagwa (71) keert woensdagmiddag terug naar Zimbabwe, en wordt daar vrijdag beëdigd als nieuwe president. Dat meldt de staatsomroep ZBC van het Afrikaanse land. 
   

  Read more...
 • Drenthe Loopfestijn zonder marathon, maar met nieuwe Feestnacht van Klazienaveen

  - Eigen Artikelen Nov 22, 2017 | 14:04 pm

  Het Drenthe Loopfestijn in Klazienaveen verandert ingrijpend van karakter. Zo verdwijnt de marathon uit het programma en wordt het evenement gecombineerd met een feestnacht.

  Read more...
 • Deense politie vindt arm in onderzoek naar dood journalist Kim Wall

  NU - Algemeen Nov 22, 2017 | 14:02 pm

  De Deense politie heeft dinsdag in de buurt van Kopenhagen in zee een arm gevonden die wellicht toebehoorde aan de Zweedse journalist Kim Wall. 

  Read more...
 • IDFA-recensie: Duizend bommen en granaten liggen te wachten op Fakhir

  - Eigen Artikelen Nov 22, 2017 | 14:01 pm

  Bloedstollend, zo luidt de omschrijving in het IDFA-programma. Dat voelt bij het zien van The Deminer als een matig thrillercliché. In de film trekt de Irakese militair Fakhir Berwari met gevaar voor eigen leven en voor dat van zijn gevolg door oorlogsgebied om mijnen onschadelijk te maken. Anderhalf uur sidderen.

  Read more...
 • Wie is Ratko Mladic en welke misdaden beging hij in de Joegoslavië-oorlog?

  NU - Algemeen Nov 22, 2017 | 14:00 pm

  Woensdag heeft het Joegoslavië-Tribunaal generaal Ratko Mladic schuldig bevonden aan genocide en veroordeeld tot een levenslange celstraf. Mladic was bevelhebber van de Bosnische Serviërs tijdens de afscheidingsoorlog die daar in de jaren 1992-1995 woedde. Hij leidde de volkerenmoord rond het Oost-Bosnische Srebrenica, dat hij trots voor de Serviërs heroverde op wat hij 'de Turken' noemde.

  Read more...
 • Vervolg ‘marathondebat’ wordt stuk korter

  AD:home Nov 22, 2017 | 13:54 pm

  De voortzetting van het debat over de afschaffing van de wet-Hillen gaat minder lang duren dan de acht uur die de Kamerleden er afgelopen nacht over praatten. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft de spreektijden van de tweede termijn, die vanavond wordt gehouden, vastgesteld op maximaal 10 minuten.

  Read more...
 • VS noemt geweld tegen Rohingya's in Myanmar 'etnische zuivering'

  NU - Algemeen Nov 22, 2017 | 13:52 pm

  De Verenigde Staten beschouwt het geweld begaan door het leger en de veiligheidsdiensten van Myanmar tegen de islamitische Rohingya-minderheid als etnische zuivering en overweegt sancties tegen de verantwoordelijken. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, woensdag bekendgemaakt.

  Read more...
 • Geblesseerde Polling mist Grand Slam Tokio

  AD:home Nov 22, 2017 | 13:50 pm

  Kim Polling heeft zich met een voetblessure afgemeld voor de Grand Slam van Tokio. De drievoudig Europees kampioene in de klasse tot 70 kilogram liep de blessure op tijdens de afgelopen Grand Prix in Den Haag. Polling won daar in de finale van landgenote Sanne van Dijke, maar kwam wel strompelend van de tatami.

  Read more...
 • Nederlands kampioen verspringen moet carrière beëindigen vanwege blessures

  AD:home Nov 22, 2017 | 13:47 pm

  Aan de carrière van verspringer Steven Nuytinck is een abrupt einde gekomen. De Nederlands kampioen moet noodgedwongen stoppen na twee zware achillespeesoperaties. 

  Read more...
 • Russische skeletonners geschorst na doping

  AD:home Nov 22, 2017 | 13:45 pm

  Het Internationaal Olympisch Comité heeft opnieuw vier Russische wintersporters geschorst wegens doping. Het gaat om vier skeletonners, onder wie Aleksandr Tretiakov, de winnaar van goud op de Spelen van Sotsji. 

  Read more...
 • Wat gaan de Belgen doen met hard bevochten prooi TMG?

  NOS Nieuws Nov 22, 2017 | 13:33 pm

  De nieuwe eigenaar van Telegraaf Media Groep (TMG), de Vlaamse uitgever Mediahuis, gaat door met reorganiseren bij het concern. Er verdwijnen de komende tijd 150 banen, zo werd vanochtend bekend. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten.

  Het kan ook eigenlijk niet anders, zeggen betrokkenen.

  Hoe zat het ook alweer?

  Even terug naar december vorig jaar. Het Mediahuis laat haar oog vallen op TMG en doet samen met de familie Van Puijenbroek - dan al grootaandeelhouders in TMG - een bod van 250 miljoen euro. Een paar weken later blijkt dat mediabedrijf Talpa van ondernemer John de Mol ook interesse heeft in het concern. De Mol doet er direct een schepje bovenop door 65 cent per aandeel meer te bieden dan de Belgen, een totaalbedrag van zo'n 273 miljoen euro.

  Er barst een overnamestrijd los rond een bedrijf dat al lange tijd in zwaar weer verkeert. TMG schrijft al jaren rode cijfers door een aanhoudende daling van de oplage van het vlaggenschip de krant De Telegraaf en een forse afname van advertentieopbrengsten.

  De top van het concern hanteert langdurig de strategie om het aanbod te verbreden en investeert in diverse merken en mediaplatforms. Online content speelt daarbij een grote rol. Zo neemt TMG in 2012 online videoproducent Zoomin.TV over en ziet dit voorjaar videoplatform Telegraaf VNDG het levenslicht. Eerdere (grote) investeringen, zoals de overname van Hyves, pakken echter slecht uit.

  Cijfers over het eerste halfjaar van 2017 laten wederom zien dat de strategie van verbreding voor TMG niet werkt. Het bedrijf leed een verlies van 11 miljoen euro. De omzet daalde met 10 procent. Binnen een jaar namen de advertentieopbrengsten met maar liefst 20 procent af.

  Mediahuis ziet dat het anders moet aan de Basisweg. De Belgen willen vooral inzetten op De Telegraaf, waar John de Mol juist "een nieuw Nederlands onafhankelijk multimediabedrijf met sterke posities in print, radio, televisie en onlinecontent" wil creëren. De visie van de Vlamingen krijgt uiteindelijk de voorkeur. Hoewel De Mol meer biedt per aandeel en directeur Geert-Jan van der Snoek aan zijn kant heeft (die in het heetst van de strijd door de Raad van Commissarissen wordt geschorst) trekt hij toch aan het kortste eind.

  Hoe nu verder?

  Mediahuis zet haar visie nu om in een plan van aanpak, onder leiding van de nieuwe directeur Marc Vangeel. Middels een reorganisatie moet er bij TMG een focus komen op sterke merken (met name De Telegraaf, Metro en een website als Dumpert), moeten abonnees en adverteerders in de watten gelegd worden en moet "het huis op orde".

  "Dit is volledig in lijn der verwachting", zegt mediadeskundige Mark Koster. "De focus ligt straks weer op de krant. Deze Belgen zijn katholiek, maar ze regeren als calvinisten: nuchter, kostenbewust. Ze ontmantelen al die randmerken en gooien de ballast overboord. Zo doen ze het in België ook."

  Volgens Koster is de strategie helder, maar zijn de ingrepen niet zo heftig dat de nieuwe eigenaar de medewerkers tegen zich in het harnas jaagt. "Er moet ontzettend veel gebeuren bij TMG, maar je moet je mensen wel meekrijgen. Ik denk dat ze dat tot nu toe heel goed doen."

  De Centrale Ondernemingsraad van TMG is overwegend positief over de strategie, al benadrukt voorzitter Ria Mul dat er nog geen concrete plannen liggen over de toekomst van de verschillende redacties. Zo is bijvoorbeeld nog niet bekend welke regionale kranten verdwijnen of worden samengevoegd met andere titels. Wel is nu bekend dat er niet 45 maar 25 banen verloren gaan op de regionale redacties.

  "Mediahuis heeft gezegd dat ze de journalistiek hoog in het vaandel hebben en dat geloven we ook wel. Het is ook de reden dat veel journalisten zich tijdens de overnamestrijd achter Mediahuis schaarden. We wachten nu de verdere plannen af."

  Over het baanverlies is de COR realistisch. "Mediahuis liet bij haar intrede al weten dat er banen zouden verdwijnen door de synergie. Vooralsnog is dat vooral bij ondersteunende afdelingen en gaat het geleidelijk", zegt Mul. "Het is wat het is. We hebben geen goede cijfers, die moeten we echt gaan ombuigen. Dat weet de redactie ook."

  Read more...
 • Geblesseerde judoka Kim Polling zegt af voor Grand Slam Tokio

  - Eigen Artikelen Nov 22, 2017 | 13:28 pm

  Judoka Kim Polling moet de Grand Slam in Tokio van volgende week aan zich voorbij laten gaan. De Zevenhuizense heeft bij de Grand Prix in Den Haag van afgelopen weekeinde een voetblessure opgelopen.

  Read more...
 • Politie maakte fouten in zaak waarbij vrouw zelf aanrander opspoorde

  NU - Algemeen Nov 22, 2017 | 13:27 pm

  De politie in Noord-Holland heeft fouten gemaakt in het onderzoek naar de zedenzaak in Hoorn, waarbij een vrouw zelf haar aanrander opspoorde. Dat stelt de Inspectie Veiligheid en Justitie, die onderzoek deed naar het optreden van de politie bij de aanrandingszaak. 

  Read more...
 • Jim knuffelt de hele dag met Lux en Eva's onverklaarbare droom

  AD:home Nov 22, 2017 | 13:18 pm

  Korte updates van de sterren op Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat: wij smullen ervan. In de rubriek Showbytes struint de showredactie het web voor je af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van BN'ers en celebrities. Dit artikel wordt gedurende de dag vernieuwd.

  Read more...
 • Camera’s tegen bevoorradingsverkeer binnenstad Groningen

  - Eigen Artikelen Nov 22, 2017 | 13:13 pm

  De gemeente Groningen wil met camera’s het drukke bevoorradingsverkeer buiten de venstertijden in de binnenstad terugdringen.

  Read more...
 • Gezinnen in paniek na bijna levend begraven van hamster in winterslaap

  AD:home Nov 22, 2017 | 13:11 pm

  Een moeder die op Facebook een waarschuwing postte over hamsters, heeft flink wat onrust veroorzaakt. Lisa Goodman (38) uit het Britse Oxfordshire wilde samen met haar dochter Lillie hamster Fudge begraven, nadat ze hem roerloos in zijn kooi hadden gevonden. Maar het dier bleek niet dood.

  Read more...
 • 'Gerechtigheid heeft gewonnen met veroordeling Mladic'

  NOS Nieuws Nov 22, 2017 | 13:10 pm

  In het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag en daarbuiten is de veroordeling van Ratko Mladic tot levenslang overwegend positief ontvangen. "Ik ben heel erg blij", zegt een man die zijn vader en andere familieleden verloor, tegen verslaggever Mattijs van de Wiel. "Ik denk dat de hele wereld hier blij mee is."

  Een andere nabestaande is wat meer gelaten. "Het zal nooit genoeg zijn voor wat hij heeft gedaan", zegt hij. De man verloor zijn opa in Srebrenica. "Ik krijg hem er niet mee terug. Het is weliswaar levenslang en hier zaten we op te wachten. Maar eigenlijk hebben we er niet veel aan. Het boek zal bij ons nooit sluiten."

  Correspondent Mitra Nazar was samen met tientallen nabestaanden van de genocide in Srebrenica in het herdenkingscentrum in Potocari, waar de uitspraak van het tribunaal rechtstreeks werd uitgezonden. "De reacties waren ontzettend emotioneel. Er werd veel gehuild en naar het tv-scherm geschreeuwd door de moeders van Srebrenica. Toen de uitspraak kwam, was het echt een ontlading."

  De Bosnische premier Zvizdic zegt dat het vonnis "bevestigt dat oorlogsmisdadigers hun straf niet kunnen ontlopen, ongeacht hoelang ze zich verstoppen". Mladic werd pas in 2011 opgepakt, ruim vijftien jaar na de eerste aanklacht tegen hem bij het Joegoslaviëtribunaal.

  De Servische president Vucic zegt dat hij het vonnis wel had zien aankomen. Hij meent dat het tribunaal niet objectief kan oordelen over de Serviërs, maar zegt ook dat "we de gepleegde misdaden niet moeten recht praten". Hij roept zijn landgenoten op om naar de toekomst te kijken en niet "te verdrinken in de tranen van het verleden".

  Een paar kilometer buiten Potocari, in de plaats Bratunac, waar Bosnische moslims en sympathisanten van Mladic samen leven, waren de reacties meer verdeeld. "Daar hangen sinds vanmorgen allemaal posters met het gezicht van Mladic en de tekst 'Help'. Dat levert natuurlijk spanningen op", zegt correspondent Nazar.

  Verenigde Naties

  VN-Mensenrechtencommissaris Zeid roemt de moed van de slachtoffers en getuigen die zich hebben ingezet om Mladic veroordeeld te krijgen. "Mladic is de essentie van het kwaad", zegt hij. "Zijn veroordeling is het toonbeeld van hoe het internationaal recht werkt."

  Paddy Ashdown, voormalig Hoge Vertegenwoordiger van de VN voor Bosnië, noemt de veroordeling een overwinning van de gerechtigheid. "Zij die de rechtsstaat waarderen, zullen dit vonnis verwelkomen", zegt hij tegen persbureau AP.

  Srebrenica

  Volgens Wim Kok, die premier was tijdens de Bosnië-oorlog, laat het vonnis geen twijfel over de verantwoordelijkheid voor de gruwelijke misdaden tegen de menselijkheid die Mladic jegens vele duizenden Bosnische moslims heeft begaan. Hij zegt dat de uitspraak veel betekent voor het verwerkingsproces van alle betrokkenen.

  Ook het Nederlandse ministerie van Defensie is verheugd over de uitspraak. Maar "het boek Srebrenica zal nooit dichtgaan", stelt het ministerie.

  De moslimenclave werd beschermd door Nederlandse blauwhelmen en werd door Mladic' troepen onder de voet gelopen. Hij heeft daarbij niet alleen de slachtoffers en nabestaanden, maar ook Nederlanders veel leed toegebracht, zegt Defensie.

  NAVO

  Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg zegt in een reactie dat hij hoopt dat de uitspraak een einde maakt aan "dit zwarte hoofdstuk in de geschiedenis van Europa". "Ik hoop dat de regio met de uitspraak van vandaag verder kan op het pad van vrede en verzoening."

  Read more...
 • Force India tegen 'standaardmotoren': F1 draait om de rijder, aerodynamica én motor

  AD:home Nov 22, 2017 | 12:49 pm

  Liberty Global, de eigenaar van de Formule 1, wil de motoren vanaf 2021 eenvoudiger en goedkoper maken zodat de verschillen kleiner worden. Otmar Szafnauer, teambaas bij Force India, kan zich niet vinden in het plan.

  Read more...
 • Man roept Allah Akbar terwijl hij met mes zwaait op Urk

  AD:home Nov 22, 2017 | 12:42 pm

  Een waarschuwingsschot was vanmorgen nodig om een man op Urk tot overgave te dwingen. De man liep met een mes te zwaaien en riep onder meer de woorden Allah Akbar bij een Avia tankstation op de Vliestroom op Urk. Dat zeggen mensen in de buurt van het tankstation.

  Read more...
 • Wilders wil strijden tegen 'russofobie'

  AD:home Nov 22, 2017 | 12:41 pm

  PVV-leider Geert Wilders gaat strijden tegen de zogenoemde russofobie (afkeer voor Rusland). Hij zegt tegenwicht te willen bieden aan de 'hysterische russofobie die her en der heerst'.

  Read more...
 • Oorlogsmisdadiger Mladic krijgt levenslang voor genocide

  NU - Algemeen Nov 22, 2017 | 12:40 pm

  De voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic is woensdag schuldig bevonden aan het plegen van genocide in Srebrenica. Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag heeft hem woensdag een levenslange gevangenisstraf opgelegd.

  Read more...
 • Laagterecord Nederlanders in jubileumeditie Dakar Rally

  AD:home Nov 22, 2017 | 12:36 pm

  Het tweede lustrum van de Dakar Rally op Zuid-Amerikaanse bodem trekt begin januari een laagterecord aan Nederlandse deelnemers. In totaal staan er op 6 januari 26 teams uit Nederland aan de start in Peru: 7 motoren, 2 quads, 8 auto's en 9 trucks. 

  Read more...
 • Gemeente Groningen: stop met uitdelen boetes in Paddepoel om kwestie koopzondagen

  - Eigen Artikelen Nov 22, 2017 | 12:33 pm

  De gemeente Groningen drong er woensdagochtend bij de pandeigenaren van winkelcentrum Paddepoel op aan onmiddellijk te stoppen met het uitdelen van boetes aan winkeliers die niet op koopzondag open zijn.

  Read more...
 • In Nederland verdwenen sinds 1900 zes gemeenten per jaar

  NOS Nieuws Nov 22, 2017 | 12:30 pm

  Vandaag zijn er in veertien gemeenten raadsverkiezingen, vooruitlopend op een reeks fusies per 1 januari. De voordelen voor burgers van dit soort herindelingen staan onder deskundigen ter discussie, maar ze gaan nog steeds door.

  Het aantal gemeenten in Nederland is sinds 1900 sterk gedaald. Waar er aan het begin van de 20ste eeuw nog 1121 gemeenten waren, zullen dat er op 1 januari aanstaande nog maar 380 zijn. Een afname van twee derde.

  Gemiddeld zijn in 117 jaar meer dan zes gemeenten per jaar door fusies verdwenen. Tot 1950 verliep dat proces nog in een gematigd tempo, maar sinds de jaren 60 van de vorige eeuw gaat het hard.

  De fusiekoorts had natuurlijk gevolgen voor het gemiddeld aantal inwoners per gemeente. In 1900 lag dat op 4600, dit jaar is het 44.000.

  Het Gelderse Hemmen, dat het tot 1955 zelfstandig zou volhouden, was 117 jaar geleden de kleinste van Nederland met 214 inwoners.

  Anno 2017 is Schiermonnikoog de kleinste gemeente met 941 zielen. In 1900 waren er nog meer dan honderd gemeenten met een lager inwonertal dan dit Waddeneiland nu heeft.

  Bij hoeveel inwoners is een gemeente stevig genoeg om alle taken aan te kunnen? Ook daarover is het idee snel veranderd. Begin jaren 80 was 5000 inwoners nog de richtlijn. In 2012, in het regeerakkoord dat PvdA en VVD sloten voor Rutte II, was dat 100.000 geworden.

  Slechts 31 gemeenten zijn op dit moment zo groot. Later relativeerde minister Plasterk de betekenis van die passage weer: hard was de grens niet volgens hem.

  In het regeerakkoord van Rutte III wordt geen enkel getal genoemd. “Blauwdrukken van bovenaf werken hier niet”, staat in de tekst. Neemt niet weg dat er vooral voor 2019 een hele reeks herindelingen op het programma staat.

  Read more...
 • 'Vonnis Mladic goed, maar boek nooit dicht'

  AD:home Nov 22, 2017 | 12:14 pm

  Het ministerie van Defensie vindt het ,,goed dat Ratko Mladic nu veroordeeld is voor de door hem gepleegde misdaden''. Maar ,,het boek Srebrenica zal nooit dichtgaan". Joris Voorhoeve, voormalig minister van Defensie tijdens de Bosnië-oorlog noemt de veroordeling een 'bekroning'.

  Read more...
 • Gehoorschade 'is een sluipmoordenaar' voor muzikanten

  NOS Nieuws Nov 22, 2017 | 12:06 pm

  Prachtige muziek minder goed horen door doppen in je oren, of de rauwe beleving en later mogelijk blijvende gehoorschade? Niet alleen festival- en clubgangers staan voor dit dilemma. Ook orkestmusici én amateurmuzikanten die alleen thuis oefenen, moeten er volgens geluidsonderzoeker Remy Wenmaekers aan geloven.

  Hij promoveert vandaag aan de TU Eindhoven met zijn proefschrift over de effecten van spelen op orkestpodia en in oefenruimtes. "Het is een vervelende conclusie", legt Wenmaekers aan de telefoon uit. "Veel mensen denken dat je spelend in een orkest de grootste klap krijgt, maar uit onderzoek blijkt dat het nauwelijks verschilt met thuis in je eentje spelen."

  Vanzelfsprekend is niet bij alle instrumenten de kans op gehoorbeschadiging door solo te oefenen even groot. Het gaat volgens de onderzoeker vooral om de krachtige strijk- of blaasinstrumenten "die dicht bij je oren zitten".

  Wenmaekers onderzocht wat elke muzikant op een podium nu precies hoort. Met microfoons bracht hij in kaart hoeveel decibel de orkestleden voor hun kiezen krijgen en berekende de langetermijngevolgen.

  Tijdens een concert pauzeert een deel van het orkest regelmatig. Dat is niet het geval bij iemand die ijverig op zijn zolderkamer oefent. Die groep muzikanten zou volgens Wenmaekers thuis gehoorbescherming moeten dragen. "Af en toe harde muziek is minder erg dan constant harde muziek. Uiteindelijk bepaalt de totale dosis geluid - de combinatie van het volume en de tijdsduur - wat de schade is."

  Gehoorschade is er in meerdere vormen. Zoals een piep in je oren, zachte klanken minder goed waarnemen en een lichte of zelfs sterke pijn in je oren bij luide muziek. Wenmaekers kan erover meepraten. Hij speelde jarenlang in een drumband en tot zijn spijt zonder oordoppen in. "Bij heel hard geluid klappen mijn oren dicht, een geluid alsof er een zak chips klapt."

  Ondanks de risico's draagt volgens de onderzoeker amper de helft van alle orkestmusici oordoppen. Een NOS-verslaggever ging samen met Wenmaekers naar een uitvoering van de Achtste van Mahler door het Philips Symfonie Orkest in de kerk van Best om te kijken wie ze wel gebruikt:

  De ene muzikant in het orkest ziet het als heiligschennis en de ander als een redding. "Als contrabassist ben je bijzonder blij met oordopjes. Naast je zit al het zware koper; de trombones en trompetten", zegt een vrouw. Haar buurman op de hoorn draagt alleen bescherming in zijn linkeroor. "Die is al beschadigd en daardoor overgevoelig." Hij peinst er niet over om ook rechts een dop in te doen.

  Het blijft een dilemma, weet ook de akoestiekonderzoeker. Hij speelt piano in een jazzband. "Ik zondig ook regelmatig", geeft Wenmaekers lachend toe. "Als we samen spelen met z'n zessen dan denk ik: gaat lekker zo, geen probleem. Maar als de saxofoon even alleen oefent: wauw, wat is dat hard. Terwijl het minstens net zo luid is."

  Niemand wil gehoorproblemen, maar oordoppen beïnvloeden het samenspel tussen muzikanten. "Het is toch iets onnatuurlijks", zegt de onderzoeker. "Je wil nou eenmaal de muziek goed horen als je speelt, maar gehoorschade is een sluipmoordenaar."

  Read more...
 • Lekker lunchen én een bon voor ambassadeur in Utrecht

  AD:home Nov 22, 2017 | 12:03 pm

  Hoog bezoek in TivoliVredenburg in Utrecht. Zo’n tachtig in Nederland werkzame ambassadeurs hebben vanmiddag samen geluncht in het muziekgebouw.

  Read more...
 • Wilders naar Moskou: 'Rusland is bondgenoot'

  NOS Nieuws Nov 22, 2017 | 12:00 pm

  PVV-leider Wilders wil volgend jaar een bezoek brengen aan Rusland om daar duidelijk te maken dat niet iedereen in Nederland afkerig is van de Russen. Hij heeft op de Russische ambassade in Den Haag al overleg gevoerd over een reisprogramma.

  Dat zegt hij in een interview met Elsevier. "Rusland is geen vijand en dat moeten wij er niet van maken." Hij ziet het land van president Poetin vooral als een bondgenoot in de strijd tegen terrorisme en massa-immigratie uit Afrika.

  Nog veel leren

  Wilders wil begin volgend jaar naar Moskou reizen, voor een bezoek aan de Doema, het Russische parlement. "Om te laten zien dat er ook hier patriotten zijn." Volgens hem kunnen wij qua patriottisme nog veel leren van de Russen.

  Elsevier schrijft dat Wilders zelf contact opnam met de Russische ambassadeur om te praten over een reis naar Rusland. Een eerder gepland bezoek tijdens de verkiezingen ging niet door, omdat de wet voorschrijft dat wapens verboden zijn in Russische stembureaus. Dat betekende dat Wilders' beveiligers niet mee naar binnen zouden kunnen.

  Valse vijandbeelden

  Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken waarschuwde vorige week nog voor pogingen van Rusland om via internettrollen en nepnieuws de publieke opinie in Nederland te beïnvloeden.

  Wilders wil naar eigen zeggen tegenwicht bieden tegen "de hysterische russofobie die her en der heerst in Nederland." Er bestaan volgens hem valse vijandbeelden.

  Hij heeft begrip voor het gevoel onder de Russen dat ze zich omsingeld voelen door de naar het oosten oprukkende NAVO. "Ik ben een groot fan van de NAVO en de Amerikanen, maar hier heeft Rusland een punt", zegt Wilders.

  Hij zegt kritisch te blijven over Rusland. En hij zal nooit leningen accepteren van de Russen, zoals zijn Franse bondgenoot Le Pen van het Front National wel doet. "Er rollen geen roebels door de gangen van de PVV."

  Read more...
 • Koning op de koffie in woonwagenkamp

  AD:home Nov 22, 2017 | 11:49 am

  Koning Willem Alexander heeft vanochtend een verrassingsbezoek gebracht aan woonwagencentrum Beukbergen in Zeist. 

  Read more...
 • Aanhouding na snelkraak in kledingzaak Emmen

  - Eigen Artikelen Nov 22, 2017 | 11:47 am

  Een 19-jarige man uit Hilversum is dinsdagnacht aangehouden na een snelkraak in een kledingzaak aan de Notaris Oostingstraat in Emmen.

  Read more...
 • Gerard 'lekt' details: bruiloft Gordon met 72 gasten in een paleis

  AD:home Nov 22, 2017 | 11:46 am

  Gordon (49) beleeft vandaag in Zuid-Afrika een zonnige trouwdag. Volgens zijn collega en goede vriend Gerard Joling (57) is de temperatuur in Kaapstad prima en wordt de huwelijksceremonie groots aangepakt.

  Read more...
 • Saudi-Arabië laat 's werelds duurste hamburger uit Rotterdam invliegen

  NOS Nieuws Nov 22, 2017 | 11:45 am

  De duurste hamburger ter wereld wordt geëxporteerd naar Saudi-Arabië. De Rotterdamse hamburgerbakker Diego Buik gaat zijn bladgouden burger maken in een nieuw hamburgerrestaurant.

  De kok heeft alles wat hij nodig heeft in zijn tas. "De speciaal gemaakte saus, Italiaanse truffels, kaas. Maar misschien gooit de douane het straks wel weg. Saudi-Arabië is niet een gewoon land. Ze gooien ook weleens chocoladerepen weg, omdat ze denken dat er alcohol in zit." Of Buik alle ingrediënten het land in krijgt moet dus nog blijken, zegt hij tegen RTV Rijnmond.

  Recordburger

  Buik maakte afgelopen zomer de duurste hamburger ter wereld. Hij staat in het Guinness Book of World Records met zijn burger van 2050 euro. Het gerecht bestaat onder meer uit een bladgouden broodje, kaviaar en wagyuvlees. Dat is vlees van gemasseerde koeien, dat voor 900 euro per kilo wordt verkocht.

  Zijn recordburger werd ook opgemerkt in Saudi-Arabië. Een nieuw hamburgerrestaurant nodigde hem uit voor de opening. "Ze wilden zich onderscheiden door de duurste burger te laten invliegen. Ik ga die maken en train komende week ook personeel", zegt Buik.

  Buik op de kaart

  De duurste hamburger komt niet op de menukaart van het Saudische restaurant. Er wordt wel een hamburger vernoemd naar Buik. "De Chef Diego Buik-burger. Hij is wel een stukje goedkoper. Omgerekend moet die nog geen 10 euro kosten."

  Read more...
 • Opkomst gemeenteraadsverkiezingen Ter Apel ‘iets lager’ dan in 2014

  - Eigen Artikelen Nov 22, 2017 | 11:40 am

  De opkomst bij de verkiezing voor de gemeenteraad van Westerwolde lijkt rond het middaguur iets lager te liggen dan in maart 2014.

  Read more...
 • Video: Rechter stuurt boze Mladic uit zaal tijdens voorlezen vonnis

  NU - Algemeen Nov 22, 2017 | 11:38 am

  De van oorlogsmisdaden en genocide verdachte oud-generaal van de Bosnische Serviërs Ratko Mladic is woensdag tijdens het voorlezen van het vonnis uit de rechtszaal verwijderd. Mladic wilde een schorsing, maar dit verzoek werd geweigerd.

  Read more...
 • Arts verwijdert ongevraagd baarmoeder van vrouw met kinderwens

  AD:home Nov 22, 2017 | 11:36 am

  De baarmoeder van een Poolse vrouw is door een gynaecoloog van het VieCuri Medisch Centrum in Limburg verwijderd na een miscommunicatie tussen arts en patiënt. De gynaecoloog wordt verweten dat hij, ondanks de aanwezigheid van een tolk, niet goed naar de wensen van de vrouw heeft geluisterd. 

  Read more...
 • Emmen begint eigen leerwerkbedrijf

  - Eigen Artikelen Nov 22, 2017 | 11:27 am

  De gemeente Emmen richt als eerste in Nederland een bedrijf op om mensen in de bijstand beter aan werk te kunnen helpen. Op 1 januari begint Menso NV.

  Read more...
 • FC Groningen oefent in Spanje tegen Club Brugge

  - Eigen Artikelen Nov 22, 2017 | 11:26 am

  FC Groningen speelt tijdens de jaarlijkse winterstage in zonniger oorden een oefenwedstrijd tegen Club Brugge. Het duel tegen de huidige lijstaanvoerder in de Belgische Eeerste Klasse vindt plaats op woensdag 10 januari. De exacte locatie is nog niet bekend.

  Read more...
 • Kiezend Muntendam loopt maar matig warm voor Midden-Groningen (+video)

  - Eigen Artikelen Nov 22, 2017 | 11:25 am

  Hoe ironisch kan het zijn: stemmen in het gemeentehuis van Muntendam voor Midden-Groningen. De nieuwe herindelingsgemeente maakt namelijk een eind aan de politiek-bestuurlijke geschiedenis in het dorp zelf. Stemmende en niet-stemmende Muntendammers lopen woensdag dan ook nog maar matig warm voor de nieuwbakken gemeente.

  Read more...
 • Stadskanaalster geeft na feest gehuurde cateringsspullen weg; celstraf

  - Eigen Artikelen Nov 22, 2017 | 11:20 am

  Voor het stelen van een aanhangwagen met koelinstallatie is een 33-jarige man uit Stadskanaal veroordeeld tot vier maanden cel. Hiervan is een maand voorwaardelijk.

  Read more...
 • De Sportquiz van het Noorden komt er weer aan

  - Eigen Artikelen Nov 22, 2017 | 11:18 am

  Alle sportkaternen van het afgelopen jaar weggegooid? Zonde, want er is weer een reden om ze nog even na te pluizen. Voor de tweede keer organiseert Dagblad van het Noorden de Sportquiz van het Noorden. Kom op 5 januari naar het Noordlease Stadion.

  Read more...
 • Aanklacht over Sulawesi (1947) definitief verjaard

  NOS Nieuws Nov 22, 2017 | 11:16 am

  De vijftien kinderen van vaders die in 1947 zijn geëxecuteerd door Nederlandse militairen in voormalig Nederlands-Indië, zijn te laat met het aansprakelijk stellen van de Staat. De rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat de zaak definitief is verjaard, en stelt daarmee de Nederlandse staat in het gelijk.

  Het gaat om executies in het dorp Rawagedeh, in de provincie Sulawesi.

  De eisers wisten volgens de rechtbank in 2013 al dat de Staat aansprakelijk kon worden gesteld. In december 2016 gingen ze ertoe over de Staat te dagvaarden. De rechter wijst hun vordering af, omdat hun verzoek "niet binnen een redelijke termijn is ingediend".

  In eerdere zaken over misdragingen door Nederlandse militairen in Nederlands-Indië werd het beroep op verjaring door de Staat niet toegewezen. Het argument was dat de eisers lange tijd beperkt toegang hadden tot het recht en dat ze niet wisten dat de Staat aansprakelijk kon worden gesteld via een dagvaarding.

  Hoger beroep

  In het geval waar nu een uitspraak over is gedaan, was van onwetendheid van de eisers geen sprake, stelt de rechtbank.

  In 2012 kwam het OM ook al tot de conclusie dat de zaak-Rawagedeh was verjaard en dat om die reden geen strafvervolging werd ingesteld. Negen nabestaanden kregen evenwel een schadevergoeding van 20.000 euro per persoon en Nederland bood 66 jaar na dato, in september 2013, excuses aan.

  Advocaat Liesbeth Zegveld is hogelijk verbaasd over de uitspraak en laat desgevraagd aan de NOS weten dat ze in beroep gaat. Ze valt vooral over de term "redelijke termijn", die volgens de rechtbank overschreden is. Ze vindt het onjuist dat de staat ontsnapt aan het aansprakelijk stellen door de kinderen van de slachtoffers in zo'n belangrijke zaak, op grond van een betwistbare redelijke termijn.

  Read more...
 • Ook vandaag nog annuleringen na grote storing Schiphol

  NOS Nieuws Nov 22, 2017 | 11:11 am

  KLM heeft vandaag 54 vluchten van en naar Schiphol moeten annuleren in de nasleep van de grote storing van gisteren. Dat komt onder meer doordat veel KLM-vliegtuigen gestrand zijn op luchthavens in het buitenland, terwijl ze vanochtend vanaf Schiphol vluchten hadden moeten uitvoeren.

  Vooral vanochtend zijn er vluchten geschrapt, maar ook een paar middag- en avondvluchten kunnen niet doorgaan. KLM denkt dat er geen annuleringen meer bij komen en verwacht morgen weer helemaal volgens schema te vliegen.

  Andere maatschappijen hebben geen vluchten geannuleerd vandaag, aldus een woordvoerder van Schiphol.

  Van de 1231 geplande aankomsten en vertrekken zijn gisteren in totaal 208 vluchten geannuleerd. Schiphol zegt dat het de bedoeling is om alle gestrande passagiers vandaag naar hun plek van bestemming te brengen.

  Luchtverkeersleiding

  KLM moest gisteren 80 vluchten annuleren. "Ons streven is ook om vandaag zo veel mogelijk van deze passagiers op hun eindbestemming te krijgen", zegt een woordvoerder.

  De maatschappij gaat mensen eerst op eigen vluchten plaatsen. Als die vol zitten, worden mensen overgeboekt naar vluchten van concurrenten. KLM heeft gisteren prioriteit gegeven aan intercontinentale vluchten; die zijn dus wel vertrokken en aangekomen. Er moeten nu vooral nog gestrande passagiers binnen Europa vervoerd worden.

  De storing vond plaats bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), waardoor minder vluchten afgehandeld konden worden. LVNL weet nog niet wat de oorzaak van de storing was; dat wordt nog steeds onderzocht. LVNL zegt wel dat het geen cyberaanval of hack was.

  Read more...
 • Amsterdam voert ja-ja-sticker op 1 januari in

  AD:home Nov 22, 2017 | 11:08 am

  Amsterdammers kunnen vanaf 1 januari met de zogeheten ja-ja-sticker laten weten of ze ongeadresseerd drukwerk willen ontvangen, zowel folders als huis-aan-huisbladen. Wie geen sticker heeft of een ja-nee-sticker, mag vanaf dan alleen huis-aan-huisbladen in de bus krijgen.

  Read more...
 • Boris Becker 50 jaar: van Boem Boem tot bankroet

  AD:home Nov 22, 2017 | 11:06 am

  Vandaag wordt één van de meest kleurrijke figuren uit de tenniswereld 50. Wij kijken terug op een halve eeuw 'Boem Boem Becker' aan de hand van 10 bepalende momenten. 

  Read more...
 • Duitse pianist en dirigent snijdt vingertop af

  AD:home Nov 22, 2017 | 10:57 am

  De Duitse pianist en dirigent Justus Frantz (73) vreest voor zijn carrière nadat hij thuis bij het brood snijden met een elektrische machine een vingertop afsneed. De top van de rechterwijsvinger werd met spoed in een ziekenhuis aangenaaid, maar het is niet zeker of de wond volledig zal genezen.

  Read more...
 • Libanese premier Al-Hariri schort aftreden op verzoek van president op

  NU - Algemeen Nov 22, 2017 | 10:56 am

  De Libanese premier Saad al-Hariri heeft zijn aftreden op verzoek van president Michel Aoun opgeschort. De 47-jarige minister-president keerde dinsdag in Libanon terug na een verblijf in Saudi-Arabië en korte bezoeken aan Frankrijk en Egypte.
   

  Read more...
 • Tribunes stadion De Langeleegte geheel tegen de vlakte (+video)

  - Eigen Artikelen Nov 22, 2017 | 10:54 am

  Verstokte fans van het profvoetbal in Veendam hebben waarschijnlijk in stilte een traantje weggepinkt. Met de inzet van groot materieel zijn deze week de staantribunes achter de doelen van stadion De Langeleegte gesloopt.

  Read more...
 • De extreme hoogtestage van Tankink in de Himalaya

  AD:home Nov 22, 2017 | 10:50 am

  De ene wielrenner rijdt in de winter op het strand of door het bos, de ander zoekt een zonnig oord op om te trainen. Bram Tankink trok de afgelopen weken door de Himalaya. Voor zichzelf en voor het goede doel. 

  Read more...
 • Celstraf voor oud-rector gymnasium wegens bezit kinderporno

  NOS Nieuws Nov 22, 2017 | 10:42 am

  Een voormalige rector van een Amsterdamse middelbare school moet een jaar de gevangenis in voor het bezit en het maken van kinderporno. De oud-rector van het 4e Gymnasium downloadde duizenden foto's en video's. Ook bewerkte hij 'onschuldige' foto's van zijn leerlingen tot seksuele afbeeldingen.

  De 51-jarige man kwam drie jaar geleden in beeld bij een Zwitsers politieonderzoek naar kinderporno. Na doorzoeking van zijn huis ontdekte de politie de duizenden foto's en video's op zijn computer.

  Photoshop

  Tussen het materiaal zaten ook niet-erotische foto's van zijn leerlingen, die hij had bewerkt tot kinderporno. Hij plakte bijvoorbeeld het gezicht van een leerling in een bestaande pornografische afbeelding.

  Op zijn computer stonden ook video's van de leerlingen, waarbij de man had ingezoomd op het kruis van de kinderen. Er zijn geen aanwijzingen dat hij leerlingen seksueel heeft misbruikt.

  Vertrouwen geschonden

  De rechtbank verwijt de oud-rector dat hij het vertrouwen van zijn leerlingen, hun ouders en de hele school op onaanvaardbare wijze heeft geschonden. De leerlingen voelen zich vernederd en hebben vrijwel allemaal aangegeven wantrouwender te zijn geworden naar andere mensen, stelt de rechtbank.

  Naast de celstraf van een jaar, is de man ook veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had twee jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

  Verminderd toerekeningsvatbaar

  De straf is lager omdat er volgens de rechtbank te weinig bewijs is dat hij ook kinderporno heeft verspreid. Ook is de man verminderd toerekeningsvatbaar, omdat psychologisch onderzoek uitwijst dat hij lijdt aan efebofilie, de seksuele voorkeur van volwassenen voor pubers.

  Read more...
 • Duitse media vernietigend over Dortmund: 'Een terugkeer in de steentijd'

  AD:home Nov 22, 2017 | 10:38 am

  Het Borussia Dortmund van Peter Bosz kwam gisteravond nog op een 1-0 voorsprong tegen Tottenham Hotspur, maar ging uiteindelijk toch nog met 1-2 onderuit in de Champions League. Volgens oud-voetballer Dietmar Hamann, tegenwoordig analyticus voor het Duitse Sky was het verschrikkelijk.

  Read more...
 • Groenteboeren pleiten in Den Haag voor btw-vrije groente

  NOS Nieuws Nov 22, 2017 | 10:30 am

  Groenteboeren protesteren op het Plein voor de Tweede Kamer tegen de btw-verhoging die het kabinet heeft aangekondigd. Ze noemen dit een "ongezonde maatregel".

  De groenteboeren vinden dat voor groenten en fruit eigenlijk helemaal geen btw moet worden geheven, omdat dit mensen zou ontmoedigen om gezond te eten.

  Het kabinet wil het lage btw-tarief verhogen van 6 procent naar 9 procent. Het lage tarief geldt voor de dagelijkse boodschappen.

  De detailhandelsorganisatie voor groente en fruit heeft een petitie opgesteld om te protesteren tegen de hogere btw voor groenten en fruit.

  Read more...
 • Horrorvideo werpt vruchten af: euthanasie mogelijk gemaakt in Australië

  AD:home Nov 22, 2017 | 10:28 am

  De Australische staat Victoria heeft na een marathonsessie van 28 uur voor de legalisering van euthanasie gestemd. Het is hiermee de eerste staat in het land waar terminaal zieken geholpen worden met sterven.

  Read more...
 • Wat een sterke geest huist er in het frêle lijf van Loiza

  AD:home Nov 22, 2017 | 10:27 am

  Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.

  Read more...
 • 'Agenten fatale arrestatie Mitch geven openheid'

  AD:home Nov 22, 2017 | 10:18 am

  Voor het eerst sinds 2,5 jaar geven de agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez na een Haags muziekfestival, openheid van zaken. 

  Read more...
 • 'Je kunt honderd keer iets zeggen tegen een puber, luisteren doen ze niet'

  AD:home Nov 22, 2017 | 10:17 am

  In de NTR-serie Omdat ik het zeg! volgt Hanneke Groenteman samen met Roué Verveer gezinnen met pubers. Wat viel mee en hoe ontroerd of verrast waren de makers? ,,Als ouder had ik minder in de gaten hoe leuk pubers ook kunnen zijn.”

  Read more...
 • Opvolger Mugabe heeft beroerde staat van dienst

  AD:home Nov 22, 2017 | 10:11 am

  Zimbabwe begint vandaag aan een nieuw tijdperk. Robert Mugabe is weg, zijn rechterhand, Emmerson Mnangagwa, bijgenaamd 'De Krokodil', neemt het over. Hij wordt vrijdag ingezworen als de nieuwe president van het land. Maar wie is hij eigenlijk?

  Read more...
 • Opkomst verkiezingen in Midden-Groningen staat op 4,2 procent

  - Eigen Artikelen Nov 22, 2017 | 10:09 am

  Tot 10.30 uur heeft 4,2 procent van de kiezers in Midden-Groningen zijn of haar stem uitgebracht tijdens de herindelingsverkiezingen.

  Read more...
 • Gemeente Borger-Odoorn koopt terrein afgebrande distilleerderij Exloo

  - Eigen Artikelen Nov 22, 2017 | 10:03 am

  De gemeente Borger-Odoorn koopt het voormalige terrein van TURV Distillery in het centrum van Exloo aan. Burgemeester en wethouders hebben hier overeenstemming over bereikt met de eigenaresse van het perceel aan de Zuiderhoofdstraat 6-8.

  Read more...
 • Tekort aan populaire rooibos-thee door mislukken oogst

  NOS Nieuws Nov 22, 2017 | 09:52 am

  Wie veel van rooibos-thee houdt, kan de komende tijd weleens misgrijpen. Er is namelijk een tekort aan deze thee-variant.

  De vraag naar rooibos neemt al jaren wereldwijd toe, vooral vanuit Azië. Maar de oogst van deze plant in Zuid-Afrika (het enige land waar rooibos wordt verbouwd) is door de droogte in 2016 en 2017 voor het grootste deel mislukt.

  Door het tekort stijgt de prijs fors. "Tussen 2011 en 2017 is rooibos zo'n beetje 400 procent duurder geworden", zegt Alex Didden, importeur van onder meer rooibos.

  "De onzekerheid is in 2014 begonnen", zegt Ignace Breemer, inkoper van theebedrijf Simon Lévelt. "De droogte houdt aan en daardoor is er veel onzekerheid of onze rooibos-bestellingen daadwerkelijk geleverd worden. Leveranciers durven geen garanties te geven."

  Lekker?

  Rooibos komt van een struik die alleen in Zuid-Afrika groeit, afgeleid van rood bos in het Nederlands. Er is geprobeerd om de struik in andere landen te laten groeien, maar die pogingen zijn mislukt.

  In 1997 begon Alex Didden de rooibos, toen als thee nog volstrekt onbekend in ons land, in Nederland te verkopen. "Niemand vond het toen lekker. Ik dacht, waar ben ik aan begonnen?" Inmiddels is de vraag hard gegroeid en hebben alle grote theemerken rooibos-thee omarmd.

  Vooralsnog is er geen zicht op verbetering van de levering uit Zuid-Afrika. "Maar ooit zal het toch wel weer gaan regenen hè", aldus Didden optimistisch. "En dan kunnen de boeren weer meer oogsten."

  Read more...
 • Trainingsballen van voetbalvereniging WVV uit Winschoten zijn roofgoed

  - Eigen Artikelen Nov 22, 2017 | 09:41 am

  Het bestuur van voetbalvereniging WVV in Winschoten overweegt maatregelen te nemen om de verdwijning van trainingsballen, de lederen monsters, te voorkomen.

  Read more...
 • Verkiezingen in fusiegemeenten: Noord-Nederland gaat er anders uitzien

  NOS Nieuws Nov 22, 2017 | 09:39 am

  In veertien gemeenten kiezen de inwoners vandaag een nieuwe gemeenteraad. Hun gemeente gaat per 1 januari op in een nieuwe. Het gaat om zeven gemeenten in Friesland, vijf in Groningen en twee in Gelderland.

  De kleinste fusie is inGelderland, waar Rijnwaarden en Zevenaar samen verder gaan. Het nieuwe Zevenaar telt 43.000 inwoners.

  Opdeling in Friesland

  Opvallend is de opdeling van de 29 dorpen van Littenseradiel, die verdeeld worden over drie gemeenten. Een deel gaat naar de nieuwe gemeente Waadhoeke, die verder ontstaat uit de fusie van drie andere gemeenten. Waadhoeke kent straks 40 dorpen en buurtschappen, plus de stad Franeker - samen 47.000 inwoners.

  Andere delen van Littenseradiel gaan samen met Leeuwarderadeel naar Leeuwarden, dat behalve de stad 35 dorpen krijgt. Een laatste deel van Littenseradiel gaat naar Súdwest-Fryslân, dat qua oppervlakte de grootste gemeente van Nederland is, met onder meer zes van de elf Friese steden, aldus Omrop Fryslan.

  De herindeling is in Friesland vrij soepel verlopen. Alleen Het Bildt heeft geprobeerd herindeling af te wenden, maar vergeefs. In de kleine kernen die bij Leeuwarden worden gevoegd is wel ongerustheid. Verenigingen daar zijn bang geen gemeentelijke steun meer te krijgen als er concurrerende verenigingen zijn in de 'grote stad' van de samengevoegde gemeente.

  Groningen

  In Groningen gaan Bellingwedde en Vlagtwedde samen door als Westerwolde, een gemeente van zo'n 25.000 inwoners. Midden-Groningen is de nieuwe gemeente die ontstaat uit de fusie van Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren. In de nieuwe gemeente wonen 62.000 mensen.

  In Groningen veroorzaakt de herindeling meer beroering. Nog lang niet alle beoogde fusies zijn daar doorgevoerd. Zo blijft Haren zich met hand en tand verzetten tegen samenvoeging met de stad Groningen en Ten Boer. De fusiegemeenten Het Hogeland en Westerkwartier zijn over een jaar pas klaar voor de stap, en andere fusies laten waarschijnlijk nog langer op zich wachten.

  De rest van Nederland kiest in maart een nieuwe gemeenteraad. Die verkiezingen slaan de fusiegemeenten over. De nieuwe gemeenten moeten dan wel speciaal kieslokalen inrichten voor het referendum over de zogenoemde aftapwet, de wet die inlichtingendiensten veel meer mogelijkheden biedt om informatie te verzamelen.

  Read more...
 • Positieve verhalen uit de zorg: haren kammen, samen koken en troosten

  NOS Nieuws Nov 22, 2017 | 09:32 am

  "Wat wordt mama toch liefdevol verzorgd door haar verpleging", schrijft een 47-jarige vrouw uit Utrecht in een 'witboek' met positieve verhalen over de zorg.

  Het is een ander geluid in een tijd waarin veel verhalen over slechte zorg naar buiten komen. Dezelfde vrouw gaat verder: "Altijd hebben zij weer de aandacht om een bijpassend sjaaltje te zoeken, na haar middagdutje de haren even te kammen en om haar mond snel even schoon te vegen. Het lijken kleine dingen, maar voor familie zijn deze dingen zó waardevol."

  De moeder van de Utrechtse woont op een gesloten afdeling in een kleinschalige woongroep. Haar man woont in een appartement in hetzelfde gebouw, waardoor hij zijn vrouw vaak kan bezoeken. "Apart en toch een beetje samen. Beiden in een andere fase van hun dementie, beiden krijgen ze de zorg die daar bijhoort. Hoe verdrietig de omstandigheden blijven, over de woonsituatie en de zorg zijn we heel tevreden."

  Dit en 150 andere verhalen van zorgverleners en familieleden van ouderen staan in het 'witboek', geschreven door het Nationaal Ouderenfonds, Hugo Borst en Carin Gaemers. De laatste twee trokken vorig jaar aan de bel met een manifest voor betere ouderenzorg. Mede daardoor kwam twee miljard extra beschikbaar voor verpleeghuiszorg. Nu lichten de auteurs positieve verhalen uit, in de hoop dat veel meer ouderen in verpleeghuizen zo verzorgd gaan worden.

  Het boek Trots op ouderenzorg is gericht aan minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, die het vandaag in ontvangst neemt. De auteurs weten wel waar hij zijn geld goed aan zou kunnen besteden: bijvoorbeeld aandacht voor bewoners, kleinschalig wonen en vrijheid voor zorgmedewerkers.

  "We doen alles samen wat de zelfstandigheid van de individuele cliënt langer in stand houdt. Bijvoorbeeld de was, strijken, poetsen en koken", schrijft een 45-jarige zorgverlener uit Zeeland.

  "Je ziet cliënten opknappen die jaren grootschalig hebben gewoond. Ze kunnen weer meer zelf. Ze gaan beter eten, omdat er nu op de woning wordt gekookt en men de geur al ruikt voordat men gaat eten. Het is hier net als thuis: familie en vrienden komen langs wanneer zij willen."

  Drukte en hectiek

  Ook een 52-jarige zorgverlener uit Overijssel is te spreken over de manier waarop zij haar vak kan uitoefenen. "Als verzorgende heb ik toch nog de vrijheid om af te wegen hoe lang ik zorg bied aan onze dementerende bewoners. Ondanks alle drukte en hectiek die er is. Ik kan zelf bepalen hoe lang ik bij een bewoner ben om te helpen, te troosten, te verzorgen of voor wat dan ook. Hierdoor hebben ikzelf en de bewoner rust zodat ik hen ook zo menswaardig mogelijk kan helpen."

  Read more...
 • Inspectie kritisch over politie na aanranding in Hoorn

  NOS Nieuws Nov 22, 2017 | 09:28 am

  De politie had voortvarender moeten optreden na de aanrandingszaak in Hoorn, waarbij de dader uiteindelijk door het slachtoffer zelf werd opgespoord via haar gestolen iPhone. De inspectie Justitie en Veiligheid, die de zaak op verzoek van de minister onderzocht, concludeert dat het politieonderzoek weliswaar binnen de daarvoor gestelde termijn is afgerond, maar dat het sneller had gekund.

  Na een artikel in De Telegraaf waarin het slachtoffer zei dat de politie te weinig had gedaan om de verdachte op te sporen, stelde oud-minister Blok op 9 juni een onderzoek in. Dat is nu afgerond; de inspectie plaatst een aantal kritische kanttekeningen bij het politieoptreden in deze zaak. Vooral de communicatie met het slachtoffer had beter gemoeten.

  Verder vindt de inspectie dat het lang duurde voordat de aangifte werd opgenomen en de camerabeelden van de iPhone werden bekeken.

  'Verbetering'

  Volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zijn de uitkomsten van het onderzoek inmiddels besproken met de politie en heeft dat "geleid tot verbetering in de taakuitvoering". Zo is nu geregeld dat er bij het zedenteam Noord-Holland voor ieder slachtoffer van een zedenmisdrijf een duidelijk aanspreekpunt is.

  De dader is eind juni veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk.

  Read more...
 • Oud-generaal Ratko Mladic veroordeeld tot levenslang

  NOS Nieuws Nov 22, 2017 | 09:01 am

  Ratko Mladic (74) is door het Joegoslaviëtribunaal veroordeeld tot levenslang. De oud-legerleider van de Bosnische Serviërs is door het tribunaal in Den Haag schuldig bevonden aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Tegen hem was ook levenslang geëist.

  Volgens de rechters droeg Mladic tussen mei 1992 tot eind 1995 in belangrijke mate bij aan het verwijderen van moslims en Kroaten uit Bosnië. Ze werden uit hun huizen en dorpen verjaagd, gedeporteerd, gevangengezet, mishandeld, verkracht en vermoord.

  Zonder Mladic' bevelen waren deze oorlogsmisdaden niet op deze manier gepleegd, zegt het tribunaal. De oud-generaal heeft al laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.

  Mladic pleegde genocide doordat hij zijn plan uitvoerde om de inwoners van de moslimenclave Srebrenica te vernietigen. Hij liet duizenden mannen en jongens vermoorden. De vrouwen, jonge kinderen en oude mannen werden gedeporteerd.

  Ook gaf hij persoonlijk het bevel om Sarajevo tijdens het beleg onder vuur te nemen. Hij wilde daarmee de burgerbevolking terroriseren, zei tribunaalvoorzitter Alphons Orie.

  Mladic verwijderd

  Mladic werd halverwege de uitspraak uit de rechtszaal verwijderd. De oud-generaal wilde dat de uitspraak tegen hem werd geschorst of versneld, omdat hij last zou hebben van hoge bloeddruk.

  Toen de rechter daar geen gehoor aan gaf, ging Mladic schreeuwen. "Leugens, leugens", riep hij. Daarop besloot de rechter hem uit de zaal te verwijderen. Mladic kon de uitspraak in een naastgelegen ruimte volgen.

  Rechter Orie gaf in zijn vonnis verschillende gruwelijke voorbeelden uit de oorlog. Hij had het over het incident bij de Vrhpolje-brug in 1992, waarbij moslims in het water moesten springen en vervolgens werden beschoten door Bosnische Serviërs. 22 mannen vonden de dood, slechts één van hen overleefde.

  Ook vertelde hij over een vrouw die tijdens het beleg van Sarajevo met haar kinderen op straat liep en door een Bosnisch-Servische sluipschutter werd geraakt. De kogel ging door haar buik en raakte haar zoontje in het hoofd. Hij overleefde dat niet.

  Moslima's die door de Bosnische Serviërs gevangen waren genomen, werden stelselmatig verkracht. De jongste slachtoffers waren 12 jaar.

  Mladic heeft altijd gezegd dat hij niet de opdracht gaf tot de zuivering. Hij houdt vol dat anderen de bevelen gaven of dat sommige militairen op eigen houtje handelden.

  Read more...